Klickerträning

2kommentarer

Har funderat lite på dethär med att använda "klickern" när jag tränar Messi. Vet jättemånga som använder klickerna men jag har själv aldrig känt att det behövts. Har liksom inte blivit övertygad om varför det e så bra ;). Så googlade lite på det nu, vet nämligen att det kommer användas klicker på kurserna vi ska gå på (givetvis frivilligt dock om man vill använda det på sin hund) och då kan det va bra att veta lite varför man använder det och vilka fördelar det har.
 
Denna texten sammanfattar det jag fick fram;
 

Klickerträning är ett numera populärt sätt att träna hundar på. Metoden går ut på att man enbart använder sig av positiv förstärkning

Man använder oftast en klicker, en plastdosa med en metallflärp som avger ett "klick" när man trycker på den. Detta klickbetingar man med en belöning - oftast en godisbit. Detta kan man sedan använda för att förstärka det beteende man vill ha fram. Klickerns fördelar är att förstärkningen blir mer exakt. Dels blir tajmingen lättare, dels låter klicket alltid på samma sätt, oavsett om man själv är glad, trött, grinig, rädd osv... Klicket ska alltid följas av en belöning. Träningsmetoden som man använder vid "klickerträning" kallas shaping som betyder formning. Man låter helt enkelt hunden prova sig fram till det rätta beteendet genom att belöna små, små framsteg med hjälp av klickern.

 

Kanske värt att testa, någon som har erfarenhet av det?

2 kommentarer

▲ Lina | fotoblogg ▲

28 Dec 2012 20:55

SV: Tack tack :)

Elsa

28 Dec 2012 22:53

Jaaa det är as gött att gå för sig själv! :)

Kommentera

Publiceras ej